Boris Werkverkenner

 

files/afbeeldingen/logo-boriswerkverkenner.png

ONTDEK NIEUWE MOGELIJKHEDEN met de SBB WERKVERKENNER

Jongeren met een beperking willen graag een plek op de arbeidsmarkt. Maar welke werkprocessen passen bij ze? Én Jongeren die uitvallen in Entree of mbo opleidingen. Welke weg is er voor hen mogelijk? De SBB Werkverkenner geeft antwoord.

De systematiek Jongeren uit het voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs, en andere jongeren die geen starkwalificatie kunnen behalen, leren in de praktijk bij een erkend leerbedrijf. Een volledige mbo-opleiding zit er niet in, maar de methode van opleiden op de werkvloer is goed te benutten. Daarbij ligt de focus op de kleinste eenheid in een kwalificatiedossier voor het mbo namelijk het werkproces. De SBB Werkverkenner brengt u op nieuwe gedachten voor passend werk. In slechts een paar stappen vindt u de werkprocessen die uw kandidaat straks een mooie toekomst bieden.

Kwalificatiedossier in de praktijk. Een kwalificatiedossier van een mbo beroep bestaat uit een aantal kerntaken en per kerntaak zijn een aantal werkprocessen beschreven. Dit zijn voor een leerbedrijf herkenbare werkzaamheden waar op ingewerkt kan worden en waar een praktijkopleider van een leerbedrijf ook een beoordeling op kan geven of een werkproces beheerst wordt.

Hoe werkt het? Aan de hand van een profiel van een kandidaat wordt een selectie gemaakt van werkprocessen die bij de kandidaat passen. Vervolgens wordt bekeken bij welk leerbedrijf in de buurt het werkproces kan worden aangeleerd. In samenspraak met het leerbedrijf wordt een maatwerktraject opgesteld en gaat de kandidaat bij het bedrijf aan de slag om werkervaring op te doen en te ontdekken wat hij/zij allemaal kan.

In stappen: 

  • Maak een profiel van uw kandidaat, aan de hand van zeven kenmerken 
  • Zoek de werkprocessen die bij dit profiel passen 
  • Bepaal met welk werkproces u verder wilt 
  • Zoek een erkend leerbedrijf in de buurt 
  • Maak een afspraak met de praktijkopleider om de mogelijkheden te bespreken 
  • Stel samen een maatwerkplan op samen met het leerbedrijf

Lees meer in de Tekst werkverkenner.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Nico Burgman via n.burgman@s-bb.nl